Tuesday, December 9, 2008

aku cuba tunjuk skill


salam semua rakan2, tuan2 dan puan2..


hari ini chef siti akan mengajar anda semua cara-cara untuk memasak SEpegheti pedas!! hehehe




ini resepi yang aku dan mak aku hentam sendrik! klu nk try yang cm resepi mat saleh slau dok buat 2, aku memang le xle nk masuk.. rasa cm kurang rasa je..




da bersedia ke semua??




orite.. mari kita mulakan..




bahan2 yang diperlukan:



bawang merah, bawang putih beberapa ulas... cili kering.. blend skali ngn bawang tuh! klu nk letak cili api 5-6 biji pon ok gak.. baru pedas dan mengancam!!




amaran keras: pesakit buasir tidak dibenarkan makan pedas k! klu ape2 terjadi jangan salahkan akak ye dik non!! ngeeeeeeeee.....









2 biji tomato di potong dadu.. 2 batang celery, dan 1 tin mushroom butang. suke ati korang la nk potong cm ne pon.. janji putus yek!!




chicken ball, ni pon ikot suka ati korang le nk letak manyak mane.. lagi manyak lagi lazatt..

ataupon korang leh letak daging hancur, @ daging burger pon leh gak!




sos spegheti prego.. yang warna merah 2 ekk..
yang dalam tin 2 klu nk wt sos carbonara..
klu korang nk letak tamato puree bole gak!




rebus le spegheti, letak sesudu minyak masak untuk mengelakkan spegheti melekat kat periuk.
da masak toskan


minyak untuk menumis
tumis segala bahan2..
bawang, cli kering, sehingga masak tau..
ala cm nk masak sambal tumis 2.. :P




pastu klu rasa cm da lazat je sambal 2, campak aje le bahan2 sampingan
mushroom, celery, chicken ball dan sebagainya mengikut keselesaan anda!





bila agak bahan tadi da agak empuk masukkan sos prego!!
masukkan gak tomato yang telah di cincang..

then, masukkan garam, serbuk perasa..
klu nk letak skit kiub ayam pon sodap gak!

itu saje persembahan saya buat kali ini..
sonang x?



maap ye gambar sesudah siap xde la plak.. da xsabar nk makan.. gambaq pon xamik!




selamat mencuba! klu malas, mai umah i, i tolong masak untuk u all.. tapi comfirm berasap telinga u all huuhuhu!!





-- pejam mata sebelah pon boleh buat ni!! --




-----------------------------------------------------------------------------------------
** resepi yang seakan sama.. amik dari sini


SPAGHETTI BOLOGNAISE VERSI MELAYU
*sepeket speghetti *1/2 cawan minyak makan
*2 sudu besar cilli boh *5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih *1 tin kecil tomato puri
*1/2 botol tomato sauce *1/4 botol cilli sauce
0*1/2 kilo daging kisar *1 tin mushroom butang


Cara-cara

1. Jerang air + minyak makan hingga mendidih dalam periok dan masukkan sphagetti.
(Tips: Pastikan sphagetti tidak melekat antara satu sama lain. Jadik kena kacaulah...).
Rebus hingga tanak dan tapis (jgn lama nanti terlalu kering sphagetti tak mengancam gitu).
2. Kalau suka boleh gaulkan ngan butter atau marjein skit dalam 1 sudu besar (masa tengah panas2).
3. Tumis bahan2 tumis hingga garing dan masukkan tomato puri, tomato sauce dan cilli sauce. Gaul hingga rata.
4. Bersihkan daging kisar dan masukkan dalam bahan sos tadi
(Tips: ramaskan daging dalam 2 cawan air supaya daging tidak berketul2 dan sauce nie cantik)
5. masukkan mushroom



2 comments:

YoYo said...

cik CT sayanggg.. nak cite Gold Coast lar bukan masak spegeti..

cepat ar!! gambo pon jadi ar..

acha rusydin said...

hahaha!!

citer memasak ni da lama ade kt draft..

xde masa nk edit je..

gambar gold coast blum sempat upload r.. sowiee..

bnyk keje.. esok nk gi beijing plak!! adoiiii... ;)