Friday, December 26, 2008

selamat pengantin baru!

"Selamat pengantin baru.... Selamat berbahgia.
Selamat ke anak cucu.... Selamat sejahtera.
Semoga berpanjangan...
Semoga berkekalan.
Semoga satu tujuan.. Semoga aman.
Hidup mestilah rukun...
Sabar paling perlu..
Cinta setiap hari..
Senyum mesti selalu. Oh oh oh oh.."


wah kali ini entry aku memang meriah! siap ade lagu lagi :D

selamat menempuh kehidupan yang baru sayang-sayangku!



  • to NoNY and hafiz - 20 dec 2008, sg isap, KUantan


congratzzs dear!! korang ni memang loving couple la.. dua2 kiut miut! xsabar tunggu FeezNy junior!


  • to Nazirah (Grah) and Rudino.. 27 dec PD. sorry dik akak xboleh nak hadirkan diri di majlis mu itu..
  • to Zila yang baru sahaja melansungkan pertunangan dengan jejaka kampung sebelah pada 14dec yang lalu.. cepat2 la tawin.. xelok tau tunang lama2.. hehehe pandai kan aku nasihat kat org.

tiada kata dan ayat manis yang dapat aku lontarkan.. aku menyusun sepuluh jari, memohon maaf kerana ketidak hadiran aku ke majlis korang2 semua..

aku mendoakan agar kalian diberkati Allah SWT.. dan menjadi insan yang terbaik untuk sama2 membimbing pasangan kalian ke jalan yang diredhai Allah.. AMin yarabbal ala min~

Ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan ......

Bukan pada manisnya ucapan di bibir...

Tetapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya didalam doanya....

-- aku tersenyum penuh makna :D --

KLIA sicknEss~

amaran keras: entry ini agak bosan...


KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT, SEPANG!!

  • last saturday, aku tiba dari beijing.. landed di KLIA
  • hari ahad amik ayah kat kt KLIA, .. ayah ke H0ng KOng / Shenzhen selama 5hari. ayah landed pukul 12mlm. then kami sampai rumah pukul 3pagi!!
**aku dengan sarah pi amik ayah.. of coz la dia yang drive.. kerana lesen aku sudah MATI.. alasan aku untuk tidak renEW lesen itu ialah kerana tiada gambar baru!
wah bahagia rasanya bile ade driver di sisi!! :DDD

  • hari krismas 25dec amik emak plak. mak baru balik dari Seoul. siap pegi Cheju Island tue.. JELes.. Jeless..

sementara tunggu mak kluar kat pintu ketibaan antarabangsa tu, kami pon berjalan2 sambil ukur keluasan KLIA. tetibe aku aku nampak kedai gambar.. aku pon ape lagi dengan semangat nye...masuk masuk je kedai tu:

"kak, saya nak amik gambar"
"xboleh amik gambar la dik, memory card rosak.."
ermm.. kalau dah macam tue, tutup je la kedai ni kak.. lalu aku beredar dengan muka sengal..

  • and malam ni aku plak ke KLIA... AGAIN!! terbang ke SEoul.. from 26hb - 31 jan. JOM main SKI.. yeeeehaaa!!

eksen plak aku ni.. xbaik riak tau!

itu je la persembahan aku untuk waktu ini.. sampai ketemu lagi..

--kenapa entry aku selalu bosan.. aku baca pon bosan, korang mesti lagi bosan kn?--

Friday, December 19, 2008

blogging from beijing :D

assalamualaikum wbt..
salam dari beijing..

hari ini saya membloging dari Long Ding Hua Hotel..

waktu: 4.23pm (sama seperti di m'sia)
suhu: 2 degree + windy (sejukkk..)

hari ini free & easy.. maknanya a
cara bebas. smua customer bole berjalan2 sendiri atau tidor sahaja dihotel seperti tour leader nye.. kikiki.. best woo guling2 atas katil..tidak perlu kerja.. waduhhh enak sheekallii!!

laptop ini telah ditaja oleh k.aina..

thanks la k.aina,memang saya sangat la bosan di hotel ni,xtau nak buat apa..

nak kluar sejuk,lagipon ongkosnya juga sudah finish! tinggal 100 yuan je..

lihat gambar kami sekitar di pasAr ... pasar pagi ini disebelah hotel sahaja! :D

melihat lihat sayur nye yang sangat fresh..




lihat kami gembira shekali dapat ketemu disana!!
liza, k.aina, saya



:D




selingan...:P



hahaha..saya memang jahat..amik gambar k.aina dan hubby tampal kat sini! tu la masa kawin sape suh lupa ajak kami! wink** wink

klu dia tau mesti mampuih aku.. ngeeee

semoga bahagia dan romantis selalu hendaknye.. cepat2 dapat baby k! kami xsabar nak jadi makcik glemer!

kami = saya,lizadan juga rakan2 sekerja!


-- yehaa!! esok balik m'sia--

Thursday, December 11, 2008

gold coast trip - pic by kak anie

hi all...

ini adalah first enry i pasal tour ke gold coast, queensland, australia ;D
as per request by kak yoyo.. sowy kak ade sekeping dua je.. :)
minta maaf i memang sangat bz nak upload gambar ari tue..
( aku memang tak suka ayat bz dan sibok tersebut.. menyampah! rasa cm lebih plak tapi kenapa aku keep on saying that word(s) ) :D


ni aje gambar yang dapat di petik dari handphone canggih k.anie 2..nnt klu sempat i upload lebih banyak gambar untuk tatapan mata u all.. dengan harapan semoga u all jeles!! wakakaka!



gambar ini telah di snap di Paradise Country!

ini dia k.ani! customer yang paling sporting tau!! 1st jumpe dia nampak kerek semacam je.. tapi bila da kenal..perghh kamceng gler..

cuba tengok kanggaro0 kat belakang tue.. kak anie nk angkut masuk beg dia, wt balik m'sia!
nanti bole mamam sate kanggaroo.. emm yummy kan kawan2?


k. anie ni funny orang nye.. ade je idea dia nk buat lawak!!
asyik2 ayat dia suh aku kawen.. mentang2 la group depa semua da kawen..



ayat kak ani yang ni memang aku xbole tahan.. terdiam aku dibuek nye..

k.ani: ti.. rugi klu ko lambat kawen.. syok tau!

aku:lek r kak, org tunggu anak dara akak 2 besau skit, leh la jadi flower girl orang!! ;D

k.ani: nanti kan klu kau dah kawin, mesti ko cakap kat laki ko " bang, nape la kita xkawin lagi awal eh.. :p

aku plak buat muka derk je.. xtau nak cakap ape lagi.. hehehe






ini dia koala yang tomei.. tapi malas n mucukk! koala ni tengah menunggu pengunjung yang sanggup mengeluarkan 15 aussie dollar untuk bergambar dengan mereka!



customer aku semua dok semangat beratur nk amik gambar. aku plak wt dunno je..
minta maaf la ye.. aku memang takut ngan binatang..


aku tak kisah le org nk kata aku.. "badan ko te je yang besar tapi penakut!!"


"eh makcik suke ati saya la! bukan saya takut binatang tapi binatang yang tak takut saya.." ngeeee :D


tapi kak anie ni memang bagus and baik hati r.. (pujian meninggi diri ni..)
da la cantik, bergaya, seksi, manja... (puji lagi ni.. )
hehehe.. itu selingan je.. xde kaitan pon.. dia ajak gak aku amik gambar ngan dia, tp dia le yang pegang menatang tue. kalau aku jangan harap le, kucing meow meow pon aku takut nk jamah!!

thanks k. ani.. finally ade gak gambar org ngn koala..!!

walaupon dapat pegang skit je.. ;DDDDD


kak anie kena belanja org mamam sebab da penat puji akak!! ;P
(ish xiklas pulak budak nie, pang.. kasi antuk skit kepala kat pc)


inilah hasilnye.. setelah beberape minit menunggu giliran!! :D





tadaaaaaaaaaaaaaaaaa...






hahahah!!


cuba tengok muka aku yang ntah ape2 tue.. usap koala tue skit2 je..

cuba tengok muka k.anie plak.. control ayu + cuak..
control ayu sebab camera man agak encem. cuak sebab kuku koala 2 tajam weh..
gambar yang 15oz tu xsempat discan lagi, tapi ini gambar handphone, bole la! lebih kurang je!

setelah selesai bergambar.. koala 2 kencing skit kat tangan k.ani!! huhuh..

hampeh nye koala, kok iye pon tak suka kat kami jangan le wt cenggitu..
jauh tau kami mai nk bergambar ngn hang..!! huhuhuhu..
jadi itulah salah satu sebabnye aku xmo pegang menatang tue.. :P
sekian sahaja..
i'm away to beijing from tomorrow until 20dec!! i'm gonna mish all of u!!
daaa...
-- yeaaaa!! dapat jumpe lijah kat sana!! --

Tuesday, December 9, 2008

aku cuba tunjuk skill


salam semua rakan2, tuan2 dan puan2..


hari ini chef siti akan mengajar anda semua cara-cara untuk memasak SEpegheti pedas!! hehehe




ini resepi yang aku dan mak aku hentam sendrik! klu nk try yang cm resepi mat saleh slau dok buat 2, aku memang le xle nk masuk.. rasa cm kurang rasa je..




da bersedia ke semua??




orite.. mari kita mulakan..




bahan2 yang diperlukan:



bawang merah, bawang putih beberapa ulas... cili kering.. blend skali ngn bawang tuh! klu nk letak cili api 5-6 biji pon ok gak.. baru pedas dan mengancam!!




amaran keras: pesakit buasir tidak dibenarkan makan pedas k! klu ape2 terjadi jangan salahkan akak ye dik non!! ngeeeeeeeee.....









2 biji tomato di potong dadu.. 2 batang celery, dan 1 tin mushroom butang. suke ati korang la nk potong cm ne pon.. janji putus yek!!




chicken ball, ni pon ikot suka ati korang le nk letak manyak mane.. lagi manyak lagi lazatt..

ataupon korang leh letak daging hancur, @ daging burger pon leh gak!




sos spegheti prego.. yang warna merah 2 ekk..
yang dalam tin 2 klu nk wt sos carbonara..
klu korang nk letak tamato puree bole gak!




rebus le spegheti, letak sesudu minyak masak untuk mengelakkan spegheti melekat kat periuk.
da masak toskan


minyak untuk menumis
tumis segala bahan2..
bawang, cli kering, sehingga masak tau..
ala cm nk masak sambal tumis 2.. :P




pastu klu rasa cm da lazat je sambal 2, campak aje le bahan2 sampingan
mushroom, celery, chicken ball dan sebagainya mengikut keselesaan anda!





bila agak bahan tadi da agak empuk masukkan sos prego!!
masukkan gak tomato yang telah di cincang..

then, masukkan garam, serbuk perasa..
klu nk letak skit kiub ayam pon sodap gak!

itu saje persembahan saya buat kali ini..
sonang x?



maap ye gambar sesudah siap xde la plak.. da xsabar nk makan.. gambaq pon xamik!




selamat mencuba! klu malas, mai umah i, i tolong masak untuk u all.. tapi comfirm berasap telinga u all huuhuhu!!





-- pejam mata sebelah pon boleh buat ni!! --




-----------------------------------------------------------------------------------------
** resepi yang seakan sama.. amik dari sini


SPAGHETTI BOLOGNAISE VERSI MELAYU
*sepeket speghetti *1/2 cawan minyak makan
*2 sudu besar cilli boh *5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih *1 tin kecil tomato puri
*1/2 botol tomato sauce *1/4 botol cilli sauce
0*1/2 kilo daging kisar *1 tin mushroom butang


Cara-cara

1. Jerang air + minyak makan hingga mendidih dalam periok dan masukkan sphagetti.
(Tips: Pastikan sphagetti tidak melekat antara satu sama lain. Jadik kena kacaulah...).
Rebus hingga tanak dan tapis (jgn lama nanti terlalu kering sphagetti tak mengancam gitu).
2. Kalau suka boleh gaulkan ngan butter atau marjein skit dalam 1 sudu besar (masa tengah panas2).
3. Tumis bahan2 tumis hingga garing dan masukkan tomato puri, tomato sauce dan cilli sauce. Gaul hingga rata.
4. Bersihkan daging kisar dan masukkan dalam bahan sos tadi
(Tips: ramaskan daging dalam 2 cawan air supaya daging tidak berketul2 dan sauce nie cantik)
5. masukkan mushroom



Saturday, December 6, 2008

and the winners goes to..

this month i dengan berbesar hati nye akan spread away my souvenir pada orang2 yang sangat saya hargai jasa2 mereka.. ngeeee :D tujuan acara ini diadakan bukan lah untuk bermegah-megah atau dengan arti lain eksen @ poyo.. cuma ingin berkongsi kegumbiraan sesama insan.. sharing is caring rite?? :D

calon calon dan juga pemenangnya adalah :-

1. firstly i memang sangat appreaciate dengan beliau..

sangat baik hati, caring and she's funny too.. i mula kenal dia masa kitaorang ke KOREA with Mawi bulan May lepas. dia adalah salah seorang ahli YEllow MelloW..
lepas balik dari korea ari tue.. terus dia sms i ckp she was very excited to follow our tour!! and she said my service was ok!! i really happy tau.. bukan senang tau customer nak suka kt kita.. suke ke? ehehehe..

masa i nk ke gold coast ari tue pon siap sms i and masa i touch down je kt kl, bila buka hp.. sms dia gak yang 1st 1st i recived! tq kerna ingat i and i really have a great time kat gold coast!!

pemenang nya ialah cik YOYO!!

2. anugerah yang seterusnya..

beliau adalah kawan semenjak i form 2.. kire lama gak la i kenai dia.. umah dia dekat je.. kt sri sinar tue.. dolu2 masa sekolah ade gak lepak umah dia.. tapi punye la semangat membara siap jalan kaki ulang alik dari umah i kt sppk ke sri sinar.. tapi la ni.. jangan harap le, xkuasa i!! jauh tue! sometimes i ni jadi penasihat dia, tapi xtau nasihat i 2 betoi ke tak.. huhuh

dia ni adalah orang yang terawal meninggalkan comment kt sini.. tq dear..

pemenang nya ialah cik nana semeon!!

3. dan yang terakhir ni special skit.. ;)

beliau adalah kawan i gak.. pon kenai masa form 2! umah dia lagi dekat ngan i... kt sppk 2 gak.. tapi i xhengat la penah pi umah dia ke x?

i adalah silent reader dia.. sebelum i berjaya menjumpai blog dia.. i slalu gak dok tengok fs dia.. nk tau la ape perkembangan member.. nk tegur segan.. xtau nape.. mungkin i rasa rendah diri kot.. lagi pon masa skola dulu kawan2 cam gitu je!!

at last si nana semeon pi reveal secret yang i baca blog dia.. kantoi sudah!!

she's a nice girl, seorang yang bercita2.. (bercita2 nk jadi puan muda di usia muda :P) and saya mengaku saya sangat admire dia!! :)

pemenangnya ialah cik rahah!!

tahniah kepada semua pemenang!!
sila bagi alamat anda kepada saya.. i will try to post ur souvenir pada u all by dis month..
hehehe.. jangan marah klu lambat.. i memang sangat sebok dan penyebok! :D
tapi souvenir tu xde la mahal tau.. tapi ianya sweet n cute..! :D

pada yang tidak tersenarai disini jangan kecik ati tau.. u all tetap dihati i! cewahhh!!

loves,
acha @ siti

--"Sebaik-baik harta yang anda miliki adalah yang mendatangkan manfaat,seagung- agungnya ilmu yang anda miliki adalah yang meninggikan darjat,sebaik- baik rumah adalah yang memberikan keluasan dan sebaik-baik sahabat adalah yang sering menasihati anda"--

Friday, November 28, 2008

i'm away to gold coast :D

yeaaahhhaaaa...

finally dapat gak i gi gold coast.. :P

tercapai gak le impian aku ni pegi negara omputih! ngeeee..

hari ni flight aku pukul 9.40pm by Air Asia X!
pukul 7.40pm aku dah kena ade kat LCCT.. so perancangan aku ialah:-
aku terpaksa angkut bag aku yang agak besau tu ke opis.. tapi idak le besar mane sebab air asia 15kilo je kan.. :D

dari opis dalam pukul 3 kena gerak da.. ermmm.. rasa sedih je nk tinggal malaysia.. poyoo!!

hehehe.. nnt kan cerita i bila balik dari aussie nnt!! cerita jakarta bandung pon tak sempat nk post.. cerita beijing ari tu pon belum jugak!!.. aihhh bz betul aku nie..
sekian sahaja..
banyak lagi keje aku yang belum disettle.. nnt kang aku akan dipersalahkan dikemudian hari plak.. penat tau!

iklan skit--> aku bengang tul la klu aku kt obersi, ade je orang nk contact aku, tanya itu ini.. klu aku ade kt bumi m'sia ni.. hp aku 2 umpama rosak je.. xde org pon nk call, sms apetah lagi, miss call pon xde.. alik2 hotlink je anta sms 'your account will be expire soon ..please top up to make more call' fuhhh!!

org kt ofis ni pon ade je nk anta sms berbau ugutan kepada aku, ckp aku xbuat keje dgn sempurna la.. payment xde la... ape la.. blaa blaa.. aku cuak dow.. aku ni jenis yang xtahan dugaan.. cepat mengelabah.. sejurus selepas itu muka aku kan bertukar cm taik!!

aku xdapat nk berselindung atau pon belakon cm korang buat2 happy.. aku xlayak dapat anugerah pelakon pembantu terbaik.. pelakon pembantu pn udah ler kang klu jadi pelakon utama kalah erra fazira! wakakaka


doakan aku selamat pergi dan balik!


mmmmuahhhh.. xoxoxo!


loves,


siti / achah
---nape aku terlalu banyak cakap!.. penyakit non-stop aku dah mai la ni :D ---

Wednesday, November 26, 2008

benda free memang seronok kn?


seronok x dapat menda free?? klu aku mmg seronok r.. :D

teater muzikal impak maksima.. istana budaya

aku, nana n farah. chris xle join kitaorg sbb ade class.

nana adalah staff istana budaya yang telah baik hati membelanja kami tgk teater! da lama xtgk teater. last tgk pon citer Siti di alam fantasi (some kind of alice in a wonderland) itu pon tgk kat matic!

kesimpulannya disini aku xpenah pon masuk intana budaya.. first time ni!!

comment:

1. memang seronok citer tu, di tambah plak anda mmg tidak perlu mengeluarkan sebarang ongkos! diambil dan dihantar.. tiket pon free!!

2. gempak jugak citer tu.. tapi sound system dia 2 cm kureng skit la.. nama pon teater muzikal kan.. so diaorang pon bnyk menyanyi, tapi aku xdapat nk tangkap sangat ape yang diaorg sebut.. still xle lawan high school musical k!! kikiki!

3. aku salute la kt Zul huzaimi.. sedap seyh sore dia.. ble jadi penyanyi plak lepas ni!

4. selain jumpa pelakon2 impak maksima tue, we all jumpe ahmad idham selaku pengarah teater ni .. and yang paling penting jumpe adik dia yang cute.. ape ntah name dia. yang aku ingat namenye joshua.. (citer izora) :D

5. klu tgk teater xle makan ape2 pon.. klu dahaga ke lapaq ke tahan je la.. ingat kan bole wt sesuka hati cm tgk wayang.. hehehe..
(sesuke hati bermaksud---> bole seludup makanan dalam bag, contohnye.. mcd, jco dll)

6. ini comment tentang diri sendiri--- pakaian kami malam tu sempoi je.. aku tengok org lain semua vouge tau.. macam nak pi dinner kat hotel! tapi aku ngan fara siap pakai selipar je.. huhuhuh huduh benor perangai kami.. sowy nana next time kami pakai kebaya nyonya dan kasut tumit tinggi berukuran 6 inch.. ngeeee :D

anyway.. thanks na.. thanks a alot.. nanti belanja i lagi k!!

citer lanjut tgk kt
sini

daa... sampai ketemu lagi di teater yang akan datang..


-- watak lelaki yang bernama kembang sangat mengujakan :D --

brader yang dok paling tepi and pakai baju singlet askar tu menjadi pujaan kami.. encem and we like the way he move his body.. auww!!

he like to move it.. move it..! :D

Thursday, November 13, 2008

kisah parfum


hi u all, masih ingat kah kisah parfum avon yang berbau busuk itu??



ini dia-------->>>>>>










pada hari sabtu yang lepas2 aku dan lijah @ liza telah ke avon yang dalam BB plaza 2.. cey cey aku wat muka ketat giler kan, baru r org avon cm takut skit ngan aku.. huhuh
sampei2 je kat sane, aku baru je nk bercerita secara panjang dan lebar, tetibe bos dia mai kat aku.. dia pon terus tukar perfume tu.. fuh lega aku! nasib xde adegan bertumbuk bertampar. :P

moral of da story: jangan asyik dok nk serang org je... klu xpuas hati firee je!! kikiki! :D

selepas gumbira dapat tukar perfume aku tu.. aku terasa sesuatu
sesuatu yang xdapat aku dan lijah ungkapkan..
memang le xbole nk ungkap, sbb kami da ternampak ini!!!


1901!!

midwest oval - for liza & classic oval - for me!




gendang gendut, tali kecapi,
kenyang perut, happy la kami!!


sekian sahaja buat kali ini..
daaaaa.....


ops.. opsss..
lupa plak, kami lapar lagi la sebarnarnyee.. !! so kami telah merembat ini.. ermm yummy!!


yummy kan kawan2?

--alhamdulillah--

kekasihnye telah jauh dari pandangan mata

yuhuu.. apa khabar anda2 semua? semoga luar biasa sihat ye!!

gempak x tajuk kat atas 2.. kekasih sape yang telah jauh tu.. kekasih aku kah?

no!.. no!.. no!.. (sambil jari telunjuk buat cm meter kereta.. ke kiri dan ke kanan laju2)

kekasih adik ku yang akan ke egypt.. amik medic dow.. adik aku (sarah) wt muka sedih plak kerana akan ditinggalkan.. aku plak cm biasa la mesti jadi pakar motivasi terkemuka!!

aku: ko sepatutnya bangga kerana bf mu itu akan bergelar dokter beberapa taun lagi.. dokter yang akan berjasa kepada anak bangsa, negara dan agama!

adik: ko xpaham r, 6 tahun tu..

aku: woit. 6 years its just a number! air dicincang xkan putus.. (hahaha tetibe je aku ckp cm 2!!)

adik: malas aku layan ko ni! gile!!

so.. sebab akim(sarah's bf) da nk gi egypt, kami sefamily belanja dia mamam la.. hope nnt klu ko da jadi dokter ko jgn lupa bagi aku mc free tau!! huhuhu!!

naili's place kt sentul jadi pilihan kami.. tempat ni telah di introduce oleh anne (jiran aku). dia bawak aku, adik(shy-da), liza(cousin) mai sini pasai nk belanja kami. dia belanja coz kami tulung jadi kaki sebok masa wedding reception dia! :D




kena bagi chance kt mummy and daddy masuk dulu, sbb mereka adalah fully supporter kami!!

cucur bilis, kalau mai sini makanan ni yang always jadi pilihan mak aku! ranggup n delicious! ceh.. macam la xle wat kat rumah! =D

i have dis for me!! banana split & mushroom soup!! ini adalah makanan diet i yer!
hahahaha!!!


akim, sarah, shy-da.. seronok sangat dapat amik gambaq!
akim awat muka hang ketat sgt? takut ngan mak n ayah kami ke.. lek la, depa sporting tau!!


amboi2! morentik nampak! aku bgtau mak!!!!!!!!!!

sweet n cool couple!
ops.. ops.. depa x cool sbb slalu gadoh2.. aku lagi cool.. :P

end.


iklan--->
i'll be going to jakarta/bandung dis 19nov! mummy i belanja sarah pi sane!! sebab nak mengubat kerinduan pada bf yang jauh..


fuh.... sporting x parent i? ngeeee heheh...


i pon seronok gak dapat bawak ahli keluarga bersama.. ade kawan nk bercit cat, ade kawan tido sama, ade kawan nk tolong ketip gambaq i!! wah seronok nyee!!


---doakan kami selamat pergi n balik---

in loving memory~


my grandma which is i call her 'Ahpo' very nice person but she didnt talk so much like her grandaughter.. :)



bila kitaorg balik kmpg dia happy tapi sedih.. cm ne tu ekk..



happy sebab anak cucu balik, tp sedih sebab kami slalu makan luar.


tapi dia da xde.. dia da tinggalkan kami


terkejut gak masa my aunt bagitau yang dia da xde, tapi ape boleh wat kn?


bile aku pandang ayah aku, aku tengok dia ok je...

tapi mane kita nk tau...

xkan dia nk menangis terpekik melolong kn? kn?

ayah aku pon redha n tabah. lebih baik dia pergi dari dia suffer.


seminggu sebelum 2 ayah aku ade balik tengak mummy dia..


so xde la terasa kehilangan sangat, atleast dia sempat la jumpa mummy dia semasa hayat ada..


even aku tgk wajah aunty2 n uncle2 aku pon cool je.. aku pon xtau nk react cm ne.. nak baca yassin pon bukannye islam. aku diam tanpa sebarang kata..





kami balik ke kmpg kt Bukit Mertajam, Penang. when we arrived there hanya sempat manatap wajah nye di dalam coffin, inside my aunty house.


the day after, around 3pm in the evening we are going to the

church, but we just stay outside, waiting for them to have some 'upacara' inside there.. (paderi tue, pandang kami cm xberapa puas hati je..) but we just want 2 pay our last respect for our beloved grandmother.. then the funeral. end.





in loving memory..





--peringatan bersama: ajal pasti tiba suatu hari nanti--

sepetang di hari minggu!


  • 9 nov 08 - 1230 - cineleisure mall, DamansaRa



hari ahad lepas aku kluar bersiar2 ke cineleisure! gumbira kerna bisa ketemu dengan dia. kangen banget sih!! first sampai je kat sane, perut aku dah berbunyi2. itu menandakan waktu makan telah tibe.. tapi terpaksa ku tahan selama 15menit kerana beratur untuk membeli tiket nonton wayang gambar. kenapa aku rasa macam xbanyk cerita je kat wayang tue.. jadi kami (aku dan orang yang dirindui) telah men"decided' untuk nonton Bangkok Dangerous je.



then baru la dapat makan... makan ape? MCD ? MCD lagi.. no choice le, nk ke ikea ujan lebat la plak.. terlepas hasrat nak mamam meatball.. huhuhu..



diriku yang bajet manje la konon.. sambil menayang handbag coach made in beijing! :D


iklan jap-----> rating movie: 3 1/2* out of 5 (layan je la..)


lepas tengok movie, terus balik, tapi tetibe aku mendapat idea untuk ajak si nana kuar dating.. hehehe.. dia pon agree je.. (nana, aku tau ko bosan gler dok umah kn? kn?) so kami pn segera berangkat ke OLd town cafe, reason nye kerana dekat dan itulah spot yang agak reasonable untuk melepak2kn diri..




ini lah hasilnya.. seronok sangat dapat amik gambar. tq cameraman!


posing terakhir dari nana.. nana kiut ngak? :P





lil' note: ayat-ayat cinta aku kat atas tu berbau ke'indon'an skit.. kerana aku akan ke jakarta/bandung next wednesday, xsabar nak shopping until i drop! :D






--hati ku menyanyi riang setelah berjumpa kamu *wink*wink*--

Thursday, October 30, 2008

dan bila jemputan open house yang xdapat ku gapai..

yeakkk!! geli gler tajuk tue.. heheh




memandangkan bulan syawal yang da nk habis nie, ramai la plak yang telah membuat open house, then aku plak xdapat nk memunculkan diri pada majlis mereka tue.. maaf ye!! anyway thanks for the invitation!! i really appreciate that! terharu tau, sbb korang sudi menjemput aku.. ngeh,ngeh,ngeh





ya.. memang xdapat ku gapai kerana aku terpaksa meninggalkan malaysia pada malam 24 oct untuk ke beijing (poyooo gilerrr)


  • 24 oct 2008, time 7.30pm - 10.oopm, location -kelab golf subang.. invited by Abg Sharid @ Abg Everland and his family
perhh best betul siap buat kat kelab golf tue.. dengar citer ade beberapa ahli yellow mellow yang xdapat menghadirkan diri pada malam tue.. may be diaorng pon ade keje cm aku gak kot.. so xde la nk jeles sgt.. huhuh.. tp yang paling agak menyirap apabila mendengar cerita, diaorng sempat lagi berkaraoke!! perhhh mesti k. pija or k.lynn yang jadi juara kn??

  • 25 oct 2008, afternoon - evening, location sime darby convention centre.. invited by Akmal n Midhat

hari khamis petang (23 oct) tue akmal call aku nk jemput gi open house dia kt sime darby cc. wah.. wah.. wah makcik ni mmg ade share dengan sime darby ke ape? wedding reception pon wat kt sane.. syok betul la jadi org berada nie!! :D this time dia buat open hall besar-besaran katanya!! ingat gak akmal kat aku!! thanks babe!

lil' notes: sempat lagi dia pesan kat aku pleasee kuruskan badan mu itu sebelum kawin.. klu x nnt susah nk dapat baby.. ngeh.. ngeh..ngeh.. (woitt.. aku lambat lagi la nk tawinnn :P)




  • 26 oct 2008, afternoon till tutup kedai.. invited by my best frendFERRy fara a.k.a misz ferra

actually fara nk buat open house minggu sebelumnye tapi disebabkan nana telah mencilok tarikh tersebut, so fara pun terpaksa la buat on the 26 Oct.. Fara telah menjemput ku melalui sms je.. kedek la pompuan ni.. call je la telepon umah aku.. bukan mahei pon :P at first dia marah @ bengang gak r bila ku ckp aku xdpt nk gi open house umah dia.. then after i explained everything to her, then she understand la.. ape bole wt fara.. da keje i mmg cm tu kn.. time kasih kerana sangat memahami.. walaupun aku takde, tapi ko masih ade nana, chris, dilla, atin dan rakan2 yang lain kn? kn?


.......nanti kita set 1 date and kita gether2 sama2 k! wt potluck pn ok gak kn? bole ajak rakan2 yang lain (the more is the marrier rite?)....... :D

  • 26 0ct 2oo8, invited by Cikgu Idayu my beloved teacher time darjah 5!!

organizer dia, Cik Lina kita.. dia yang bersusah-payah mengumpulkan kengkawan darjah 5 Erat. rasa cm funny pon ade gak kan.. ye la budak2 yang dulunye darjah 5 skang ni ntah2 ade yang dah ade anak 5.. heheh

ramai gak yang join , siap ade tema, kaler biru lagi.. mesti happenning kan parti korang.. jeles tau!!

  • 25 oct or 26 oct (xbrape nk ingat), invited by Abg Burn & K.HUsna.

  • 25 oct or 26 oct (xbrape nk ingat), invited by K.Rostina & Abg Vest


** 18oct, nana buat open house, so aku pon serang umah dia petang jugak la dalam kul 5 lebih. siap bawak dua org hulubalang (sis & cousin) lagi, untuk memeriahkan majlis. perhh siap ade khemah tue.. nk sambut menantu ke En Khalil? :D

lil' notes: Nana abg sedara ko 2 boleh tahan gak, belasah je la na, janji encem!!

18oct gak, veena wt open house, tp aku lupa lak nk pegi, vee ni pon bukannye nak remind aku.. sowie babe xgi umah u!! i terkenang mee kari mama u yang laZZzat 2 vee.. xle ke buat open house skali lagi untuk i.. (hehehe aku memang muka xmalu) ngeh..ngeh..ngeh


---fuhh banyak nyee jemputan, terasa glamour diriku ini (ini adalah entry perasan k, jgn marah tau :P)...---









Wednesday, October 29, 2008

pagi yang ceRah

pagi yang gelap kini sudah terang..



well.. i'm back!! crite pasal tour to beijing nnt i cerita di lain episod k!! :D



perkara yang pertama untuk hari ini ialah..



baangun je dari tido, aku da mula rasa cm malas nk pegi keje, ngantuk, penat and gatal2 badan aku nie.. (bukan kurap eh.. tp ade cerita disebalik gatal2 tue.. nak tau? tungguuuu..)


tapi kena gak gagah kan diriku ini, bangun dan terus mandi. nasib ade baju yang dah digosok. baju kurung kaler Black + red. tapi ape la punye bangang xsempat nk capai tudung merah, aku rembat je tudung kaler krim. belasah je la!!

2nd..
mak aku dok complaint, pasai ape perfume Av*n, Wom*n of Earth dia tu bau busuk.. kalau xsilap perfume tu aku beli last 2 month kot.. siap beli 3 kotak tue.. promotion kan.. kena rembat banyak skit..
tp perfume tu buka untuk aku r.. 2 untuk my lovingly mum and another 1 untuk ms zarAh. tunggu zara bawak dia punye perfume baru aku boleh pi serang orang Av*n tue.. :D
3rd..
banyaknye keje yang nk kena settle, lucky lij@liza da tolong setel skit!! thanks r!!
4rd
i miss somebody.. so mucchhh!!

--windu korang gak!--

Tuesday, October 21, 2008

thanks a lot!

tetibe je ms veron datang dekat department aku. lalu dengan confidentnye dia bertanya.

u siti kn? aku pon kena la confident gak kan, iye i siti.. kenapa ye? so dia pun balas balik..u kena pegi beijing this week tau. err.. xsilap i yang pegi beijing this week k.norah la.. dia bawak group Hong Leong Bank yang 200 org tue.. (sambil buat muka terpinga2). siti, ini group i tau, xsama dengan group Norah tue. aku angguk2 geleng2 tp aku still blur lagi.. what happen ni??.. then ms gan panggil aku, she explained..

then.. i was so surprise.. Our lady boss have choose me to leed this group. perhhh.. cuaknye tp dalam hati, bangga la jugak kn.. kelam kelibut aku dibuatnye.. visa tak buat lagi!
Sementara aku bagi nama dekat K. Rani (ticketing) untuk book ticket aku, dia plak nk menakutkan aku "you better becareful ha.. this group is really crazy"
Veron plak cakap " no la, dont worry, yang crazy chinese only.. malay punye group ok ma"...
actually, this group kind of crazy jugak la, sepatutnya diaorg da ke beijing last week, tp xde ticket disebabkan oleh beberapa masalah yang memang tak dapat dielakkan.. so ape lagi meroYan and jadi crazy la BIG BOSS diaorg.. s00 our company postponed trip meraka untuk ke beijing this week. so senang citer, rezeki aku jugaklah nak ke beijing bulan nie.. alhamdullilah..



Thanks to Allah, thanks to Lady Boss yang memberi aku peluang, thanks pada colleague yang memberi ruang, thanks to mum,dad,sis's yang always being so supportive.. thanks to all yang mendoakan aku..
perhhh... pehal aku wt ayat cm menang award je ni.. :D
erm.. anyway thanks 4 ur advise ye k.Rani, dont worry this is not my first trip to beijing. insyaallah n hopefully i can handle them!! :D



BEIJING, here i come!!


--ini bukan entry perasan atau masuk bakul angkat sendri, cuma nak berkongsi ape yang terbuku di hati--

Sunday, October 19, 2008

eiD mubaraK~

setelah berhari2 lamanye.. baru skrang aku dapat meng'upload' gambar raya.. jom tengok gambar raya..

this is my one and only raya picture. ni la cousin yang paling sporting skali.. gambr ini telah dicilok dr hp super canggih dia..huhuh.. cuba tgk muka aku yang bangga giler bile org nk amik gambar.. :D



kumpulan songket yang sangat gembira di hari raya.. peace!!

beratur smua.. collect duit raya! attention!! yang pakai baju melayu kaler oren, kaler purple tidak layak same skali menerima duit raya.. mahupon angpau nye saje... ini kerana status mereka yang bergelar 'tok laki org' :P


kenapa? why? aku tidak berada dalam gambar nie... uwaaaa :,(

yang besar2 godang2 smua kat depan.. yang kecik tershepit di belakang.. hehehe
sila beri perhatian kepada yang berkopiah belang @ jalur gemilang. kenapa di anak tirikan sebegitu rupa..

aksi yang tidak sepatutnya ditiru.. addik tolong cover skit kain tue eh.. :P

ini adalah lakonan semata2 untuk meraih 2 angpow skali gus! --mama, (adik mak) & anaknya Eqal--

this year takde gambar family by family...ni pun pic 2thn yg lalu. bole la drpd takde lansung kn? sadis tol r! :]



selamat hari raya aidilfitri maaf zahir & batin
loves,
acha@siti

Wednesday, October 15, 2008

what 2 do list..

pagi2 ni je aku ade masa nak mem'bloging'kn diri.. kang kalau dah pukul 9am diaorg smua da masuk keje, xdapek la acik menyelit nk pinjam pc diaorg lagi.

so ari ni aku nak menyenaraikan apekah pekerjaan yang membuatkan aku busy pada hari ini:



  1. Call En Khidzir, collect payment from him for shanghai/beijing trip
  2. BOOK the ticket for him
  3. Check ticket for En Shah to depart:KUL/DUBAI/LONDON, return: LONDON/DUBAI (he need to stay for a 2 nite here)/KUL. Airlines: EK (Emirates)
  4. Issued ticket to jakarta/bandung for my yellow mellow group
  5. send CHINA Push list to agent (ade la dalam 200 agent).. via fax tau.. menanah la jari aku hari ni dok tekan 'key pad' mesin fax 2.. :P

17 oct (dis friday)... aku ade interview kat putrajaya.. interview goment (position kerani N17 je).. ermm aku rasa macam malas sgt nk pegi, kalau hangpa nk tau ni dah kali yang ke tiga cheq pi interview yang sama.. hrmmmm... tapi ayah aku memang nk sgt anak dia ni pegi.. kata dia, cuba la kita xtau, kot2 this time rezeki kita. aku hampir2 terlupa yang aku ade interview... cuti x apply lagi.. adoii... tulun.. tulun..

apa alasan yang aku nk tulis kt form cuti tu. xkan nk tulis pi interview, confirm boss tau aku dok tgh intai2 keje lain.. waaaaa :(

--walaupon kecawa, tapi harapan tetap tak pernah pudar *wink wink*--

xsempat..

benci tul la.. daripada minggu lepas aku rs cm bz sgt..
tp xtau ape keje yang aku buat.. :D
aku nk blogging pon xde pc.. kt opis ni pc pon kena kongsi..
my own laptop? aku xmampu nk beli wt masa nie..
laptop yang dok ada sebijik 2 pon adik aku angkut bwk balik utm..
ye la kan dia kan student so of coz la dia lebih memerlukan.. ngeh ngeh ngeh
bnyk idea and cerita yang aku luahkan kat sini tp aku memang x berkesempatan (senang cite aku tak de masa rrr).. benci nyeee..






--masa memang sangat jeles kat aku :D--

Monday, September 29, 2008

tak de keje..

1.44pm


takde keje nak di buat :D



terasa cam makan gaji buta la plak.... hehehhe






.:: tengah bejalan2 ke blog org lain.. really enjoy reading it!! .::

Thursday, September 25, 2008

"ko tak tau ke lagu nie?"

hai.. hai..haiii alahai!

sila bina karangan menggunakan ayat dia atas.. :P mcm cikgu x?
hehehe.. sebenarnya ianya xde berkaitan ngn cikgu mahupun skola..

klu korang nk tau.. ayt tersebut telah di ungkapkan oleh Fara & Chris waktu kitaorg gether2 nk ke cineleisure mall.. cam biasa la tu mmg tempat kitaorg lepak.. all the time k! lagi pun klu nk tengok wayang kt cneleisure 2 tak ramai org sangat.. so rase cm happy n boleh wt cam tempat kitaorg sendrik!

kisah nye begini.. mereka dengan riang hati menyanyikan lagu ape ntah.. kt hitz fm 2.. aku pon diam je.. sedangkan sebelum 2 aku dok bercoleteh xberhenti2.. non-stop! tetibe kluar je lagu 2.. aku terus diam terpaku.. hehehe. sebabnya aku tak tau n xpenah dengar pon lagu 2..

aku: wei korang nk tau x.. bla... bla.... kt opis aku 2.... bla... bla..
(sambil membebel xingat dunia, sebab bukan aku yg drive)

fara & Chris: (emm... layankn je la minah nie.. kang kecik ati plak)

aku:
(tetibe tersenyap..)

fara & chris: nape senyap?

aku:
xde la.. saje je.. lagu ape ni ehh? (sambil tersengih2)

fara & Chris:
k0 tak tau ke lagu nie?

aku:
aku xtau.. xdengar radi0 p0n ... kt 0pis xde radi0.. balik umah mandi,
solat, tengok tv pastu mamam n tid0.. 2 je..

fara& chris:
ermmm kesian....


ok. ok. lepas ni aku akan lebih up to date dengan ape2 je lagu hOT kt radio.. tp korang tolong la update untuk aku gak! aku ni bukannye lembab tp lemah lembut and ramah tamah.. auwww xkuasa aku nyah~~ (ape kaitannye ni?)

hehehehe... lepas 2 kami p0n sampai la kt tempat yang dituju.. makan2.. cit cat xbenti, gossiping, wind0w shopping skit.. klu ade free time tgk movie..

special thanks 2 chris yang alwayzz sgt2 sporting menumpangkan kami kemana2.. thanks dear!! i really appreaciate that!! insyaallah nnt klu i ade kete.. i bawak u all jalan2 plak k!!


~frenFERRY 4 eva~



--tunggu pukul 5.. nk balik umah!!!--

one step at a time

hari ni adik aku Sarah balik, nak pakai kete gi anta member dia kat hentian duta.. sian plak dian kena anta ayah gi keje sbb nk guna kete ari nie! then aku plak suh dia jadi driver aku... hehehe.. :D thanks la sayang.... shushah2 aje!!
masa dalam kete nk gi keje tadi tetibe dgr lagu ni... cm best la..



~ one step at a time... JORDIN SPARKS ~


Hurry up and wait

So close, but so far away
Everything that you've always dreamed of
Close enough for you to taste
But you just can't touch

You wanna show the world, but no one knows your name yet
Wonder when and where and how you're gonna make it
You know you can if you get the chance
In your face as the door keeps slamming
Now you're feeling more and more frustrated
And you're getting all kind of impatient waiting

[Chorus]
We live and we learn to take
One step at a time
There's no need to rush
It's like learning to fly
Or falling in love
It's gonna happen and it's
Supposed to happen that we
Find the reasons why
One step at a time

You believe and you doubt
You're confused, you got it all figured out
Everything that you wished for
Could be yours, should be yours, would be yours
If they only knew

You wanna show the world, but no one knows your name yet
Wonder when and where and how you're gonna make it
You know you can if you get the chance
In your face as the door keeps slamming
Now you're feeling more and more frustrated
And you're getting all kind of impatient waiting
On step at a time

When you can't wait any longer
But there's no end in sight
It's the faith that makes you stronger
The only way you get there
Is one step at a time






--lagu "tat0o" p0n best gak--

fun picture

salam smua.. selamat hari khamis dan smoga selamat smuanya.

pagi ni aku dok sebok menaip quotation ke jakarta/bandung untuk yellow group aku yang gah 2.. tetibe si lijah memangil aku tanpa henti..



Lijah: ti.. cepat la dtg sini tgk ni.. best wooo... klakar la..
aku: sabau le.. ade keje skit ni..
Lijah: cepat la.. mesti best nye.. ishh dia ni.. cepat le..
aku: ok.. ok.. aku dtg skang..
(sambil bejalan tak sampai 3 langkah, sbb tmpt dia sgt la dekat ngn tempat aku.. ;P)


korang boleh wat effect gambar yang cute yang boleh di replace jadi muka korang!
its really fun and funny !! check it out

http://www.photofunia.com


i pon nk try gak la...



amacam ok x? jgn jeles tau.. :D




xsangka Paris sanggup pegang gambaq i!!
terasa diriku seperti model fofular u.. huhuh
(model lebih yang terberat badan hahaahaa..)



i like all those picture very much much!.. verY the sophisticated u!


~~lagi 5 hari nak raye!!! yehaaaakk! tersedak aku!~~

Tuesday, September 23, 2008

aku di perkotak katikkn oleh Lij

si lijah suka sgt maen myspace.. hari2 main myspace, main myspace hari2..
dan oleh kerana itu dia telah menjumpai web ini:-

dia telah men'demo' dan menunjukkan kehebatan dia mengubah2 gmbr ku yang comel ini.. isk..


... dan inilah hasilnya... creative kn kawan2 cik lijah tilam kita ni...



sampai ati ko jah!! muka aku ni mmg ade iras2 penjenayah ke???
arghhhh tidakkkkk....
tapikn dia ni bijak lagi cerdik.. gambau dia elok la plak




ceh.. bajet fofular la tue.. :P



kesian u all terkena gak ke..? nway cantik pose!!





--guna pc joyah ari ni.. mc plak minah tue.. compom sakit perut!.. --









yeaaa! da jumpa balik!

salam kawan2 smua..
ari ni aku kembali menjumpai blog aku.. heheh.. :D
setelah beberape bulan aku da xusik menda nie..
u know, aku sebenarnya xminat sgt nk menulis blog ni sbb aku lebih suka bercakap xhenti2..! tp aku sgt la kagum @ tabik spring kat mereka2 yang sgt rajin mengupdate blog diaorg.. aku plak sekadar merenung and berjalan2 di blog org tanpa meninggalkn sebarang kesan degil..
sungguh seronok dan leka membaca segala entry yg telah mereka postkn.. emm best! sometimes aku ketawa and ada ketikanya aku menangis membaca cerita2 mereka 2.. tapi air mata 2 kena la cover skit, sbb k.norah slalu menjeling2 aku.. huhuh


so aku telah ade azam baru.. untuk memaksa dan merajinkn diri menulis blog ni!! promise!!
sampai bertemu lagi di episod akan datang.. :D



loves,
-- every words i say is true, this i promise u --

Tuesday, June 17, 2008

we get 2gether!



hooray.. kite dpt lead tour sama2!

leh la amik gambar bnyk2! hehehe..
nway proud to be malaysian n hidup Malaysian Harmony Tour & Travel!

gambar ni mase we all kt nami island
of coz r aku yg paling cute lagi temban,
liza@lijah, eca@ecot, zara@joy

aku la tour leader untuk YELLOW Group!!
we really enjoY this trip, customers pon smuanya sporting! siap nyanyi2 lagi kt dlm bas... makes some jokes n teka-teki pon ade.. tp cm biasa r.. bile sampai turn tour leader nye.. terpaksa r aku buat2 tido.. plzz la aku xpenah pon menyanyi masa on tour.. mmg sore aku xsedap n xlunak pon.. kang xpasal2 hujan ribut petir.. benda same gak jadi masa aku tumpang bas k.nora (green Group), siot tul si Park (tour guide) ade ke patut siap suh aku nyanyi lagu untuk customer2 dia dlm bas tue... apa lagi.. aku pun gunakn taktik yg sama r.. huhuhu! akhirnya aku berjaya meloloskan @ memboloskn diri! "bersedia atau tidak? bolos saje dinding itu!!"

Monday, June 16, 2008

22 May 2008 ~go Korea with Mawi~

Pada 22 May 2008 jam 11.00 pm kami telah bertungkus lumus meng'check in' cust kami di KLIA untuk penerbangan ke Korea (Seoul) seramai 220 org. Kami menggunakan dua airlines iaitu Mas dan Korean Air. Seramai 120 orang terbang dgn menggunakan pesawat Korean Air pada jam 0130 am dan seramai 100 orang menggunakan pesawat Mas dan berlepas dari Kuala Lumpur ke Incheon pada pukul 0110 am.